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==
Dear Vice Mayor Timogan:

This refers to your letter pertaining to the augmentation of the budget of
the Sangguniang Bayan of your municipality. You mentioned that the Sanggunian
passed Municipal Resolution No. 001, Series of 2013 approving the augmentation
of an existing item from the savings of another within the budget for the Office of
the Sangguniang Bayan. The Sanggunian submitted the resolution to the
municipal mayor but fifteen (15) days had passed, the mayor did not act on it.
Thus the following queries:

1) Whether it is mandatory for the said resolution to be approved or
signed by the municipal mayor considering that the items involved is
already appropriated under the office the sangguniang bayan; and

2) If the answer in No. 1 is in affirmative, is the power of the municipal
mayor in this case is discretionary or ministerial for the same
consideration that the times involved is already appropriated under the
Office of the Sangguniang Bayan.

Before answering your queries, there is a need to revisit the Local
Government Code of 1991 (R.A. No. 7160) regarding the augmentation of budget.
Section 336 of the Code states:

Section 336. Use of Appropriated Funds and Savings. — Funds
shall be available exclusively for the specific purpose for which they
have been appropriated. No ordinance shall be passed authorizing
any transfer of appropriations from one item to another. However,



the local chief executive or the presiding officer of
the sanggunian concerned may, by ordinance, be authorized to
augment any item in the approved annual budget for their
respective offices from savings in other items within the same
expense class of their respective appropriations. (underlining
supplied)

Section 336 of the Code provides the clearest proof that savings arc
“unappropriated surplus.” The last sentence contains the rule peculiar to savings,
i.e. it recognizes the nature of savings as unappropriated surplus which cannot fall
under the first and second sentences that deal exclusively with appropriated funds.
Being unappropriated surplus, it is necessary that savings have to be appropriated
anew, so to speak, before they can be utilized; hence, the requirement for an
ordinance. .

Therefore and without dealing your queries, we believed that an ordinance
is proper legislative document that the sanggunian should enact to augment its
budget pursuant to Section 336 of the Code, not a resolution. The failure of the

mayor to act on the resolution within ten (10) days could not cure the defect.

We hope to have clarified you on this matter.

Very truly yours,

LILIBETH A. FAMACION, CESO [V

OIC - Regipnal Director 3

/ Mr. Romeo A. Solis
OIC - Provincial Director

DILG Agusan del Norte
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