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Dear Mr. Torre:

Pamba

This refers to your letter seeking guidance on the following issues:

1) Whether barangay elective officials can campaign for or against a nat

=

ional or

local candidates for this coming May 13, 2013 National and Local

Synchronized Elections; and

2) The inaction of the barangay and municipal officials on your applica
permit to conduct rally.

tion for

Your first question may have been brought about due to Section 38 of the Batas

nsa Blg. 881 (Omnibus Election Code), which states:

Sec. 38. Conduct of elections. - The barangay election shall be non-
partisan and shall be conducted in an expeditious and inexpensive
manner.

No person who files a certificate of candidacy shall represent or
allow himself to be represented as a candidate of an y political party or any
other organization; and no political party, political group, political
commuittee, civic, religious, professional, or other organization or
organized group of whatever nature shall intervene in his nomination or
in the filing of his certificate of candidacy or give aid or support, direct] ly
or indirectly, material or otherwise favorable to or against his campaign
for election: Provided, That this provision shall not apply to the members
of the family of a candidate within the fourth civil degree of
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consanguinity or affinity nor to the personal campaign staff of the
candidate which shall not be more than one for every one hundred
registered voters in his barangay: Provided, however, That without
prejudice to any fiability that may be incurred, no permit to hold a public
meeting shall be denied on the ground that the provisions of this
paragraph may or will be violated.

Nothing in this section, however, shall be construed as in any
manuner affecting or constituting an impairment of the freedom of
individuals to support or oppose any candidate for any barangay office.

Based on the foregoing, any person who files a certificate of candidacy for any
clective barangay position are prohibited from representing or allowing himself to be
represented as a candidate of any political party or any other organization. The law is
explicit is saying that the prohibition applies only at the time of filing of a candidate’s
certificate of candidacy for elective barangay position. Thus, it is clear that what is
prohibited under the law is for a person to run and be elected in a barangay elective
position under a political party.

Nowhere can we find in the aforequoted provision of law that the prohibition on
partisanship shall be made general so as to encompass absolute prohibition against
barangay elective officials from affiliating and ultimately, becoming members of any
political party. On the contrary, there are many legal justifications to conclude that, in
fact they can affiliate.

To conclude that barangay elective officials are prohibited from affiliating and
becoming members of any political party would be violative of the right of any person to
associale as guaranteed under Section 8, Article Ill of the 1987 Constitution, which
provides:

Section 8. The rights of the people, including those employed in the
public and private sectors, to dorm unions, association or societies for
purposes not contrary to law shall not be abridged.”

The term “associations” mentioned therein includes political parties, among
others. Well settled is the rules that the right to form these association, includes the right
to join the same (Nachura, Outline Reviewer in Political Law, p. 157 (2006).

It is true that in the first paragraph of the aforementioned Section 38 of the OEC,
barangay elections was made to be non-partisan in nature. Let it be noted, however, that
the word “non-partisan” herein refers to the phrase “barangay elections”. To our mind, if
it was really the intention of the legislature to generally prohibit barangay elective
officials from affiliating and ultimately, becoming members of any political party, they
should have used the term “barangay elective officials” instead of “barangay elections”.
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Obviously, the phrase “barangay elective officials” differs from “barangay elections”. The
{ormer pertains Lo persons while the latter pertains to a political event.

To conclude that barangay clective officials are prohibited from affiliating and
becoming members of any political party would be to render nugatory to Memorandum
Circular No. 02, series of 1992, issued by the Civil Service Commission (CSC) which
clarify that the inhibitions on government officials and employees from engaging in any
clectioneering or in any partisan political activities or campaign shall not be made to
apply to elective officials, among others. 'T'he term “clection campaign” or “partisan
political activity” refers to an act designed to promote the election or defeat of a particular
candidate (Sec. 79 (b). QECQ), DILG Opinion No. 17, s. 2007)

For your second concerned, COMELEC Resolution No. 9615 dated January 15,
2013) (RULES AND REGULATIONS TMPLEMENTING REPUBLIC ACT NO. 9006,
OTHERWISE KNOWN AS THE “FAIR ELECTION ACT”, IN CONNECTION TO THE 13
MAY 2013 NATIONAL AND LOCAL FLECTIONS, AND SUBSEQUENT ELECTIONS)
would enlightened us on your issue. Sections 28, 29 and 30 of the said Resolution
provide:

SECTION 28. Rallies, Meetings and Other Political Activities. -
Subject to the requirements of local ordinances on the issuance of permits,
any political party supporting official candidates and parties or any
candidate, individually or jointly with other aspirants, may hold peaceful
political meetings, rallies or other similar activities during the campaign
period.

Any party or candidate shall notify the election officer concerned of
any public rally said party or candidate intends to organize and hold in the
city or municipality. The notice must be submitted three (3) working days
prior to the date thereof and must include the venue and its address, as
well as a commitment to submit a Statement of Expenses, and within seven
(7) working days thereafter submit to the election officer a Statement of
Expenses incurred in connection therewith. The prescribed forms for
Notice of Public Rally and Statement of Expenses are provided in Comelec
Resolution No. 9476. (for emphasis)

SECTION 29. Application for Permit to Hold Public Meetings,
Rallies or Other Political Activities. -~ All applications for permits to hold
public meetings, rallies and other similar political activities shall be filed
with the authorized city or municipal official who shall acknowledge
receipt thereof in writing. Immediately after its filing, the application shall
be posted in a conspicuous place in the city hall or municipal building.

The official before whom the application 1s filed shall submit to the
Election Officer (EQ) concerned on the first working day of each week the
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list of applications, if any, filed during the previous week and the action
taken thereon.

SECTION 30. Action on Application for Permit. - Within three (3)
days after the filing of an application for permit to hold public meetings,
rallies or other political activities, the local authority concerned shall act in
writing on said application. Any application not acted upon within three
(3) days from the date of its filing shall be deemed approved.

In acting on the application, the approving official shall give all
candidates and parties equal and fair opportunity as to date, time and place,
to hold public political meetings or rallies. [n the last week of the
campaign period, all independent candidates and parties shall be entitled to
hold at least one public meeting or rally, at the time to be chosen by the
applicant, in the public plaza or place where public political meetings or
rallies are usually held.

An application for permit shall be denied only on the ground that a
prior written application by another candidate or party for the same
purpose has been approved. Denial on any application may be appealed to
x x x the Regional Election Director who shall decide the same within
forty-eight (48) hours afier the filing of the appeal, and shall give notice of
the decision to the parties. The decision shall be final and executory. (for
emphasis)

Therefore and based on the aforementioned Resolution, the application for permit
to rally shall be considered approved if not acted upon within three (3) days and any
denial of the application shall be appealed to the Regional Election Director whose

decision is final and executory.

We hope to have clarified you on this matter.

Very truly yours,

LILIBETH
OIC-Regi

. FAMACION, CESO IV
al Director%
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