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Punong Barangay BY:

7

Barangay Mangagoy, Bislig City

Sir:

This refers to your June 7, 2012 letter to Atty. Francisco G. Pobe. Regional Director,
COMELEC Region 13 seeking opinion on whether your assumption to office of the punong
barangay by virtue of succession is considered one (1) term for the purpose of the three-term
limit. Atty. Pobe endorsed you letter to our office for opinion.

You mentioned that you were elected as Sangguniang Barangay Member for the term
July 01, 2002 until November 30, 2007. However, in May 2004, the incumbent punong
barangay ran and won as vice mayor of Bislig City and being the highest ranking
sangguniang barangay member: you assumed the office of the punong barangay from July 1.
2004 until November 30, 2007. Then you ran and were elected as punong barangay for two
consecutive terms (2007-2010, 2010-present).

Thus, your query.

Please be informed that the 1987 Constitution bars and disqualifies local elective
officials from serving more than three consecutive terms in the same post. Section 8. Article
X thereof states:

Section 8. The term of office of elective local officials, except harangay
officials, which shall be determined by law, shall be three years and no such
official shall serve for more than three consecutive terms. Voluntary
renunciation of the office for any length of time shall not be considered as an
interruption in the continuily of his service for the full term for which he was
elected.

Section 43 (b) of the Local Government Code also provides:
Sec. 43. Term of Office.

(h) No local elective official shall serve for more than three consecutive
terms in the same position. Voluntary renunciation of the office for any



lengthr of time shall vot be considered as an tterruption in the continnin: of
service for the fiull term for which the elective official concerned was clected

I Lonzanida v Commission on Elections (G.R No. 135150, July 28, 1999), the Courl
held that the two conditions (or the application of the disqualitication must concur: 1) that (he
ofticial concerned has heen elected for three conseeutive terms in the same tocal gosernment
postzand 2) that he has fully served three consecutive terms., In Borjoa, Jrov. Commission on
Flections, (GURONo. 133495, September 3. 1998). the Court presented cases or situations on
the absence of cither of the conditions for the purpose ol disqualification. In Case No. 3 ol
the decision. the Court states:

Case Noo 30 The case of vice-mavor C who becomes mavor
succession involves a total fuilure of the bro conditions to concur for the
prrpose of applying At X0 Sec & (1987 Constitution), Stuppose e is nvice
clected after that term, is he gualitivd to run aeain i the next election?

Yes, because he was not elected 1o the office of mavor i the first term
hut simiphy found himself thrust inro i by operation of lawe. Neither had e
served the full term because he oy continned the service. inte reupied by the
death, of the deceased mavor,

The sitwation in Case No.3 s squarcly similar to your case. You were not elected to
the office of the punong barangay in the first term but simply found yoursel! thrust into it by
operation of kiw.  Therefore, you are still qualified to run as punong barangay in the neat

Barangay Llections.

Please be guided accordingly.

Very truly vours.

LILIBE AAMACION. CESO Y
OIC- Regiogal Director /

o

s Mr. Pedrito P, Alacaba
Provincial Dirvector
DILGL Surigao del Sur

Atty . Francisco G, Pobe
Regional Elections Director
COMELTC - Caraga Region
Botuan City
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