Republic of the Philippines
DEPARTMENT OF THE INTERIOR AND LOCAL GOVERNMENT
' REGION Xili (CARAGA REGION)
155 9 Matimco Bldg., Km.4, Libertad, Butuan City
“Telefax. Nos. (085) 342-2134/815-1299
website:;www.dilgxi&org; email address: dilgxiii@yahoo.com

’

DILG-13 OPINION NO. <°©

June 1, 2012

This refers to the letter of Vice Mayor Merle B. Origenes of Tagana-an, Surigao del
ekir:r legal opinion on whether she can refuse to attest Proposed Resolution No. 15,
entitled “RESOLUTION AUTHORIZING HON. MAYOR CESAR A. DIAZ
NTO CONTERACT FOR AND IN BEHALF OF THE MUNICIPALITY OF
Y AND!BETWEEN JERALF’S SURVEYING SERVICES FOR THE

F T!JE LOT SURVEY OF ALL LANDS OF THE MUNICIPALITY OF
{, SURIGAO DEL NORTE for being ultra vires. She also mentioned that the
p ulates on the 15% advance payment and there is no appropriation for that

-

Please be informed that the phrase “duly certified by the Presiding Officer” means
‘z ¢ Mayor as Presiding Officer or any Temporary Presiding Ofﬁcer for that matter
¢ certified that a session was indeed conducted whereupon the resolution to be
I was deliberated upon and duly enacted by the sanggunian concern. If the vice
ises to sign without justifiable cause, she may be liable administratively or
criminally, if warranted by evidence.

As to the Contract of Agreement, the following are our observations and comments:

e the project is not included in the appropriation ordinance, we believed
/iolated Jebtion 305 of the Local Government Code of 1991 which states

Section 305." Fundamental Principles. — The financial affairs, transactions,
and operations of local government wunits shall be governed by the following
Jundamental principles:




(a) No money shall be paid out of the local treasury except in
pursuance of an appropriation_ordinance or law. (underlining
sb-.pphed}

Any disbursement of funds in violation to the above-mentioned provision 1is
tantamount to malversation.

%co‘ndiv, we believe that the contact is not for public purpose, nevertheless, the
ho would benefit the survey must be parties to the contract to bind themselves.

ly, as to advance payment for mobilization, the government, as it considers fair
e, may allow advance payment to the consultant in the amount which shall not
n percent (15%) of the contract amount to cover the cost of mobilization, subject
of an mevouable standby letter of credit issued by an entity acceptable to the
f an amount’ equal to the advance payment (Annex “F”, IRR of R.A. No. 9184).
i he advancg payment can only be done if the procurement of surveying services
have undergone the competitive bidding process or alternative mode of procurement as
provided under Governmeént Procurement Reform Act (R.A. No. 9184) and its revised IRR.

We hope to have clarified you on this matter.

Very truly yours,

LILIBETH A.#AMACION, CESO IV
OIC -/Regional Director
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