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EDGAR N. PLAZA
Member of the Sangguniang Bayan
San Francisco, Surigao del Norte

Dear SB Member Plaza:

This refers to your request for the presence of our Legal Officer to shed light
on the determination of majority votes and quorum in the Sangguniang Bayan.  This
stemmed from perceived seemingly contradicting opinions of this Office and that of
our Central Office. In view of equally important matters to be attended to by our
personnel, we deemed it more appropriate and convenient to issue our legal opinion
on the matter.

At the outset, let us emphasize that the legal opinions are not contradicting
each other.  In fact, they are parts of a whole, so to speak.

In DILG Opinion No. 13 s. 2010 dated 09 February 2010 (Please see
attached.) signed by the DILG-Undersecretary for Local Government, Hon. Austere A.
Panadero, the terms “quorum”, “simple majority”, and “qualified majority” were
discussed, to wit:

“For the sanggunian to officially transact business, there should be a quorum.
A quorum is defined by Section 53 of the Local Government Code of 1991 as referring
to the presence of the majority of all the members of the sanggunian who have been
duly elected and qualified.  Relative thereto, generally, ordinary measures require for
its enactment only the approval of a simple majority of the sanggunian members
present, there being a quorum.  These pertain to the normal transactions of the
sanggunian which are approved by the sanggunian through a vote of simple majority
of those present.  On the other hand, there are certain measures where the Local
Government requires for its approval the vote of majority of all members who were
duly elected and qualified.  This is what we call approval by the qualified majority of
the sanggunian.  In this case, the approval is to be voted not just by the majority of
those present in session there being a quorum but by the majority of all members of
the sanggunian duly elected and qualified regardless of whether all of them were
present or not in a particular session, there being a quorum.” (Emphasis supplied)

There are specific measures which require simple majority or qualified
majority.
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For example, an Appropriation Ordinance as discussed in the above cited DILG
Opinion only requires a simple majority.

On the other hand, an ordinance or resolution authorizing or directing the
payment of money or creating a liability requires the qualified majority, viz:

“Section 442 (a) (2) (iii) of the Local Government Code of 1991.

Subject to the provisions of Book II of this Code and upon the majority vote of all the
members of the sangguniang bayan, authorize the municipal mayor to negotiate and
contract loans and other forms of indebtedness;”

“Article 107, 2nd sentence of paragraph (g) of the Implementing Rules and
Regulations of the Local Government Code of 1991.

(g) xxx Any ordinance or resolution authorizing or directing the payment of money or
creating liability, shall require the affirmative vote of a majority of all the sanggunian
members for its passage.”

We note that DILG Legal Opinion No. 21, S. 2015 dated 03 July 2015 was
issued specifically to answer the question on the required number of votes to pass a
resolution authorizing the mayor to negotiate and enter into contract with the
Development Bank of the Philippines to obtain loan.  Thus, the query was properly
answered stating the requirement in Section 442 (a) (2) (iii) of the Local
Government Code of 1991 and that “this majority vote is popularly known as the
qualified majority”.  To emphasize, an affirmative vote of the qualified majority is
required in negotiating or contracting loans and other indebtedness.

Thus, the question left to be answered is: Is the approval or amendment of
the Internal Rules of the Sangguniang Bayan authorizing or directing payment of
money or creating a liability? The answer is a clear NO.

Thus, we reiterate firmly that the vote of the simple majority is required for
the sanggunian to transact usual business such as approving motions,
resolutions and ordinances unless there are specific provisions of law
stating otherwise.

For your guidance, we have quoted hereunder the specific provisions of the
Local Government Code of 1991 requiring specific number of votes:

“SECTION 54. Approval of Ordinances. – (a) Every ordinance enacted by the
sangguniang panlalawigan, sangguniang panlungsod, or sangguniang bayan shall be
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presented to the provincial governor or city or municipal mayor, as the case may be. If
the local chief executive concerned approves the same, he shall affix his signature on
each and every page thereof; otherwise, he shall veto it and return the same with his
objections to the sanggunian, which may proceed to reconsider the same. The
sanggunian concerned may override the veto of the local chief executive by two-thirds
(2/3) vote of all its members, thereby making the ordinance or resolution effective for
all legal intents and purposes.

SECTION 55. Veto Power of the Local Chief Executive. – (a) The local chief executive
may veto any ordinance of the sangguniang panlalawigan, sangguniang panlungsod,
or sangguniang bayan on the ground that it is ultra vires or prejudicial to the public
welfare, stating his reasons therefor in writing.

(b) The local chief executive, except the punong barangay, shall have the power to
veto any particular item or items of an appropriations ordinance, an ordinance or
resolution adopting a local development plan and public investment program, or an
ordinance directing the payment of money or creating liability. In such a case, the
veto shall not affect the item or items which are not objected to. The vetoed item or
items shall not take effect unless the sanggunian overrides the veto in the manner
herein provided; otherwise, the item or items in the appropriations ordinance of the
previous year corresponding to those vetoed, if any, shall be deemed reenacted.

(c) The local chief executive may veto an ordinance or resolution only once. The
sanggunian may override the veto of the local chief executive by two-thirds (2/3) vote
of all its members, thereby making the ordinance effective even without the approval
of the local chief executive concerned.” (Emphasis ours)

We hope to have clarified the matter and satisfactorily addressed your
concern.

This opinion is rendered without prejudice to any contrary opinion of
competent higher authorities and the courts.

Very truly yours,

(SGD) LILIBETH A. FAMACION, CESO III
Regional Director

cc: John Reyl L. Mosquito
Provincial Director
DILG-Surigao del Norte

Roberto Reyna Jr.
MLGOO
San Francisco, Surigao del Norte


