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DILG 13 Legal Opinion No. 2016-008

February 26, 2016
DILG — R ’
ATTY. REGIE T. MAG-USARA X REL® _
City Administrator L)\_g—' }:E 8 29 2018
riMEs . Lo ™
Dear Atty. Mag-usara: gy ) ﬂﬂ

This refers to your letter seeking legal opinion as to whether or not as City
Administrator, you can be allowed to practice your profession as a lawyer.

Section 7(b)(2) of RA 6713 prohibits public officials and employees, during their
incumbency, from engaging in the private practice of their profession unless authorized
by the Constitution or law, provided that such practice will not conflict or tend to
conflict with their official functions. This is the general law which applies to all public

officials and employees.

Corollary thereto, Section 12, Rule XVIII of the Revised Civil Service Rules

pmvides:

“Sec. 12, HGMK@M@M&M{!&I private business,
vocation, or profession or be conmected wirh any commercial, credit, agriculrural, or
industrial undertaking ﬂmr_ajmen_ma@fan_ﬁem_&huﬂd_ﬂf_ﬁm
Department: Provided, That this prohibition will be absolute in the case of those officers
and employees whose duties and responsibiiities require that their entire time be ar the
disposal of the Government; Provided, further, That if an employee fs granted permission
to engage in outside activities. rime suv de vored outside of office hours should be fixed by
the agency ro the end rhar it will nor impair in any way the efficiency of the officer or
employee: And provided, finally, that no permission is mecessary in the case of
investments, made by an officer or employee, which do not involve real or apparent
conflict between his private interests and public duties, or in any way influence him in
the discharge of his duries, and he shall not take part in the management of the en rerprise
ar barome an officer of the board of directors.”( emphasis supplied}

A lawver in government service who is not prohibited to practice law and whose
responsibilities do not require his time to be fully at the disposal of the government can
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with the written permission of the head of the

practice of law only
738, February 19, 2008)

engage in the private
d. (Caru vs. Rellosa, A.C. 5

department cOncerne

This opinion is rendered without prejudice to any Contrary opinion of competent

higher authorities and the courts.

We hope to have sufficiently assisted your good office in this matter.

Truly yours,

Regiongl Director

/

cer Romeo A. Solis
Ciry Director
Buruan City
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